Vloeken op maandag

Omhoog ] [ Vloeken op maandag ] Uitslapen op dinsdag ] Studeren op woensdag ] Afsluiten op donderdag ]

 

 

“Moet dat commentaarstukje volgens de POL-layout opgemaakt worden? groetjes Tara”  Verdomme hé,  dat is het! Dat stomme commentaarstuk , hemel zegen mij! Die ongelukkig godvervloekte misbakseltaak opgegeven door Mister Hulsens himself en binnen te leveren op dinsdagmiddag.

Het is maandagnamiddag 3 uur: slechts 21 uur, drieëndertig minuten en 15 seconden van de meedogenloze deadline verwijderd, realiseer ik me vrijwel onmiddellijk daarna. Zuiver theoretisch gezien dan. Maar praktisch gezien niet, want om acht uur ’s avonds  ben ik samen met vijftienduizend anderen uitgenodigd op het afscheidsfeestje van Guy Mortier in het Sportpaleis in Antwerpen. Ik heb hem al beloofd dat ik kom. De harige moustacheman zou het mij nooit vergeven moest ik verstek laten gaan op zijn afscheidsfeest. Wij zijn immers al sedert tien jaar trouwe vrienden op dinsdag wanneer het tijdschrift waarvan hij hoofdredacteur is in de winkel ligt. 

Ik vervloek even de  Plantijn Hogeschool en al haar personeel. En ik wist het hé: ik was er bijna zeker van dat er iets heel belangrijks was dat ik uit het oog verloren was. Mijn moeder zou nu onmiddellijk een preek afsteken: “je bent een sloddervos, koop jezelf een agenda zoniet vergeet je later je eigen trouwdag en dan is er niemand om je te helpen”.  De gedachte aan mijn zeurende moeder maakt deze situatie enkel nog maar erger. Plots begin ik wel te twijfelen of dit de studierichting is die mij op het lijf is geschreven.

Na mijn scheefgelopen avontuur in de eerste kan. rechten, zocht ik immers een richting waarin ik mijn vulkanisch kolkende creatieve drift kon bevredigen. Het meest creatief was ik nog met een pen: Ik had al wel honderden liefdesbrieven geschreven naar de talrijke minnaressen die ik al op jonge leeftijd rond mijn vinger draaide door de prachtige metaforen waarin ik mijn liefde voor hen trachtte te verwoorden.

Voorbeelden van zulke metaforen zijn: “ Liefste Imelda, ik zal voor jou een regendruppel zoeken in een land waar het nooit regent, ik bied je een koninkrijk aan waarin jij koningin bent en jouw liefde voor mij de wet is.”  Geef nu toe, mijn allerbeste dagboek, ik ben toch wel een ongelofelijke knappe en pientere schrijver (die af en toe zijn inspiratie bij franstalige chansonniers steelt, maar zwijg daarover tegen die vroegere minnaressen!).Vanuit die overtuiging had ik deze studies aangevat…

Ik sluit mijn ogen en ik concentreer me om nieuwe literaire kunstwerkjes boven te halen uit mijn inspiratiebronnen die rijker zijn dan de Irakese oliebronnen. Maar ik zie niets, ik zie een pikzwarte chaotisch geheugenblad voor me. De inspiratiebronnen zijn opgedroogd.  

Nadat ik de PC in gang heb gezet, voel ik de druk... tik tik tik tik... de tijd tikt steeds maar door en is meedogenloos. Ik stop mijn pessimistische gedachtenstroomselen want zo kom ik geen meter vooruit. Een goed journalist is iemand die op korte tijd een goed kwaliteitsvol artikel kan schrijven, iemand die opgewassen is tegen onvoorziene omstandigheden en zich totaal niet laat ontmoedigen door tijdsdruk. Integendeel, een goed journalist leeft van die adrenaline die een naderende deadline hem geeft; het is werkelijk kicken om te flirten met de “heilige” deadline. Ik ben wellicht de grootste flirter met de deadline. Dat maakt me een uitstekend  journalist in spe, troost ik mezelf. 

En inderdaad drie uur en een half later ben ik bijna klaar met dat vervloekte commentaarstuk. Nu nog een mooie slotzin verzinnen… een zin waarna de lezer rustig kan uitademen: “ daarin ligt de sleutel tot een succesvolle Belgische voetbaltoekomst”.  Na de Belgische voetbalwereld met mijn scherpe woorden met de grond gelijkgemaakt te hebben, vind ik dat een hoopvolle toekomstgerichte afsluiter wel op zijn plaats was. Een mens moet niet altijd zwart denken. …